De Passer maakt deel uit van de GO-scholengroep Impact, en is een school die buitengewoon secundair onderwijs aanbiedt voor type 9 leerlingen. Dit wil zeggen dat er enkel kinderen toegelaten zijn die een autismespectrumstoornis hebben. Elke leerling heeft een verslag van het CLB dat dit bevestigt. De opleidingsvorm is nummer vier. Dit wil zeggen dat er zowel aso, tso als bso wordt aangeboden. Wat deze school nog meer bijzonder maakt, is dat ze als enige in zijn soort ook kso aanbiedt. Op het einde van de rit ontvangen de leerlingen een diploma middelbaar onderwijs. In de aso-afdeling moeten de leerlingen dezelfde leerplandoelen en eindtermen behalen als in het gewoon onderwijs. Net zoals overal zitten hier normaal tot hoogbegaafde kinderen op school.
De school is uniek op vele vlakken. Ontstaan uit idealisme en uit noodzaak, is zij de enige in Vlaanderen waar leerlingen hun volledige middelbare carrière kunnen doorlopen. In Sint-Idesbald en Oostende zijn er ook alternatieven, maar daar wordt van de leerlingen verwacht om in de derde graag terug naar het gewoon onderwijs te gaan, terwijl dat niet voor iedereen een optie is. Het doel blijft echter altijd om de leerlingen te re-integreren in een normale woon-werk-en-leefomgeving. Gestart met amper 43 leerlingen, zit De Passer nu al aan 201 leerlingen. De school is een slachtoffer van haar eigen succes. Leerlingen komen van heinde en ver. Helaas is de school volzet. Wachtlijsten zijn geen uitzondering.
Wat opvalt zijn de kleine klassen. Per richting zijn er maar acht leerlingen per jaar. Elk jaar heeft een zorgcoach die mee verhuist naar het volgende schooljaar. Daarbovenop is er individuele begeleiding voor elkeen. Al het personeel is zeer gemotiveerd, loyaal en collegiaal. Dat moet wel, want werkelijke elke leerling is hier uniek. Vaak is er comorbiditeit van autisme met andere stoornissen. Dat vraagt veel van iedereen die op deze school actief is: dat geldt natuurlijk voor directie en leerkrachten, maar ook voor het onderhoudspersoneel. Iedereen die hier start te werken moet gedurende drie schooljaren het traject ASS volgen die onderverdeeld is in de afdeling voor dummy’s, gevorderden en experts. De school zendt eveneens haar expertise uit naar buiten: vormingen over ASS worden voorzien, net als een inleefparcours. Er wordt ook lesgegeven aan andere scholen, en De Passer streeft ernaar een brede school te zijn die wil samenwerken met scholen in de buurt zoals het KTA, Jan Fevijn en de HoWest.
Bij het bespreken van de drie casussen en het wandelen door de schoolgang en klassen, is het verhaal van de veerkracht van iedereen in deze school die mij bijblijft. Er is daar geen één verhaal dat leest als een sprookje. Toch blijft iedereen ervoor gaan. De leerkrachten, zorgcoaches, individuele begeleiders, ouders, directie en externen blijven de situatie van het kind bekijken vanuit alle hoeken. Er is een stilteklas voor wie daar nood aan heeft, maar diezelfde klas kan eveneens omgetoverd worden tot een plusklas. Alles lijkt wel op maat van de leerling te zijn gecreëerd. Ik vind het positief dat er ruimte in deze school is voor kinderen om hun frustraties uit te leven op een boksbal, of naast Warme William, maar dat het educatieve nooit uit het oog wordt verloren. De Passer is een kleine school. Om dit te vertalen naar een stadsschool of een school van meer dan 2.000 leerlingen lijkt me een grote uitdaging. Ik meen echter dat er nood aan is. School is voor veel kinderen tegenwoordig meer dan wat boeken en een lessenaar.
Opvallend is dat veel hulpmiddelen die we nu aangeleerd krijgen, komen uit de wereld van het buitengewoon onderwijs. Het is een vorm van omgekeerde inclusie. Iedereen kan van elkaar leren. De meeste progressie wordt geboekt bij tweerichtingsverkeer. Zoiets kleins als het gebruik van een stressbal bijvoorbeeld, zie ik me zeker aanleveren in mijn klas. Ook het effect van orde en structuur is me ook bijgebleven. Een gezonde geest in een gezond lichaam, kan alleen zo tot stand komen. Nodeloos om te besluiten: ik ben nog steeds onder de indruk van deze school.
Maak jouw eigen website met JouwWeb