actua over het secundair onderwijs

Ik heb een artikel gevonden over het gerucht dat een Brusselse vzw met de naam "Communauté musulmane de Belgique", een gebouw in het Limburgse Winterslag zou hebben aangekocht om er op termijn een secundaire school in op te starten (bijlage 1 onderaan). Er staat echter nog niets vast aangezien er nog geen aanvraag is gedaan bij de bevoegde minister van Onderwijs. In België is er vrijheid van onderwijs (art. 24 GW) maar naast het ter beschikking hebben staan van een schoolgebouw zijn er nog bijkomende voorwaarden die cumulatief vervuld moeten zijn en die hier niet van tel zijn: de officiële visie van de school moet op papier staan, het lerarenkorps moet over passende professionele competenties beschikken, en er moet een basiskapitaal van 5700 euro ter beschikking zijn.

 

Daarnet vond ik een tekst waar de baan als leerkracht als ondernemend wordt omschreven, weliswaar binnen de kantoor(m)uren. Ik vind dat verfrissend en stimulerend voor alle startende leerkrachten (bijlage 2 onderaan). Er wordt niet geklaagd over het aantal "gedraaide" uren maar in de plaats daarvan wordt er uit gekeken naar het uitbreiden van bevoegdheden en iets meer vast benoemde uren. Wat me vooral aanspreekt in dit artikel is dat de leerkracht zich erg geëngageerd toont en alles duidt erop dat zij voortdurend bezig is met het creëren van een krachtige leeromgeving door te kijken hoe ze haar leerstof op een andere manier kan brengen of het programma kan aanpassen aan de noden van de specifieke klasgroepen die dat schooljaar onder haar hoede zijn gevallen. Niet rusten op de lauweren maar telkens de leerstof aftoetsen aan de voorkennis van de leerlingen en van daaruit proberen te pingpongen met de jongeren door het verwerken van de leerstof op een actieve manier  en indien mogelijk proberen de gezien theorie en oefeningen zo dicht mogelijk bij hun eigen leefwereld brengen.

 

Tot slot noteer ik ook het positieve nieuws dat er op basis- en secundaire scholen met een plaatstekort niet meer gekampeerd moet worden om kans te maken om je kind in te schrijven (bijlage 3 onderaan). Hier in West-Vlaanderen zijn we daar (grotendeels) aan ontsnapt. Vanaf schooljaar 2019 moeten deze druk bevraagde scholen gebruik maken van een digitaal centraal aanmeldingssysteem. Voor het secundair kan je je dan aanmelden vanaf 1 april op deze centrale terwijl de inschrijvingen zelf zullen starten op 29 mei voor het middelbaar onderwijs. De enige voorrangsregels die nog blijven gelden zijn broers of zussen die je al vooraf zijn gegaan of kinderen van personeelsleden.  In het algemeen is het zo dat er een vrijheid is van schoolkeuze mits je (kind) voldoet aan twee voorwaarden: langs de ene kant voldoen aan de algemene toelatingsvoorwaarden en langs de andere kant instemmen met het pedagogisch project en schoolreglement  van de school naar keuze.

 

Bijlage 1.   "Vlaanderen kijkt argwanend naar islamitische school" De Morgen (18 september 2018)

Bijlage 2.   "Girlpower. Ondernemen binnen de kantoor(m)uren" Bossy (FW18)

Bijlage 3.   "Gedaan met kamperen" De Morgen (8 september 2018)

 

Art Islamitische school
PDF – 150,6 KB 34 downloads
Art Girlpower
PDF – 271,6 KB 44 downloads
Art kamperen
PDF – 429,7 KB 38 downloads