CASUS/SCENARIO VIDEO: Leo komt heel vaak te laat op school. Uit informatie van het CLB tijdens de klassenraad, blijkt dat Leo thuis heel wat moet helpen. Pieter woont met zijn jongere zusjes bij zijn moeder. Moeder neemt medicatie en raakt ‘s morgen moeilijk uit bed. Leo helpt zijn zussen bij het opstaan, klaarmaken en naar school brengen, waardoor hij vaak te laat komt.
INTRODUCTIE
- Luisteren
- Soms stel je als leraar een probleem maar de leerling ervaart het niet zo!
- “Dag Leo, ik ben blij dat je even kan blijven na de les. Voor we starten wil ik nog eens zeggen dat ik je leerkracht ben, maar dat ik in de eerste plaats naar jou wil luisteren. Af en toe zal ik misschien iets noteren, maar dat ik om zeker niets te vergeten. Misschien gaat hiervan ook iets in je leerlingdossier komen, maar dat wil niet zeggen dat iedereen dat zomaar kan zien. We gaan duidelijk afspreken met wie welke informatie wordt gedeeld.”
- “Maar Leo, ik ben nu aan het praten, en dat is niet de bedoeling. Hoe gaat het met jou? Tijdens de klassenraad hebben wij vastgesteld dat je heel vaak te laat in school aankomt. Wij maken ons wat zorgen om jou. Vertel eens hoe komt dit…?”
ROMP
- BEPERKING: Als school kan je thuissituatie Pieter niet oplossen.
- Begrip tonen door samen te zoeken naar oplossingen voor bijkomende probleem namelijk het te laat komen.
- Ik merk dat je op bepaalde dagen wel op tijd op school geraakt? Hoe komt dit? Wat is moeilijk voor jou? Wat moet ik weten om jou te kunnen helpen? ZORGEN IN KAART BRENGEN
- Zou dit ook lukken op andere dagen? Wat loopt er wel goed? GEWENSTE SITUATIE IN KAART BRENGEN (< duidelijke doelen) Stel je voor dat het probleem opgelost is, hoe zou dit er dan uitzien?
- Wat is er voor nodig dat dit ook lukt op andere dagen? Wat heb je al bereikt? Waar zou je willen staan? Hoe zou je dit willen doen (< schaalvragen)
- Bevestig en complimenteer wanneer het wel lukt. FOCUS OP DE KRACHT VAN DE LEERLING: Wanneer komt het probleem niet of minder voor? Hoe komt dat? Wat is er dan anders? Welke hulp heb je nodig?
- Hulp nodig van leerlingbegeleider of CLB? (< doorverwijzen)
AFRONDING
- Afsluiten met een positief gevoel: Ik denk dat we hiermee kunnen afronden. DOELGERICHT COMPLIMENTEREN EN AFSLUITEN
- Vat het gesprek samen en vertrek vanuit het doel van het gesprek.
- Spreek met de leerling af wat er met de informatie zal gebeuren.
- Geef aan dat er een vervolg zal zijn en maak duidelijke afspraak.
- Vraag leerling hoe hij zelf het gesprek ervaren heeft. DINGEN VERGETEN TE VRAGEN OM JOU TE HELPEN?
- Complimenteer bijdrage leerling.
FILMPJE OP YOUTUBE
Maak jouw eigen website met JouwWeb